Mindmap: wat, hoe en waarom

Definitie mindmap

“Een mindmap is een kaart van informatie die is geordend in onderwerpen en deelonderwerpen rond een centraal thema.”

(bron wikipedia)

 Op scholen wordt een mindmap ook wel een woordweb of een woorspin genoemd.

 Wat is een mindmap?

Een mindmap helpt je om je gedachten op orde te krijgen en zorgt ervoor dat je over alle aspecten van een onderwerp nadenkt.
In een beeld heb je zicht op alle hoofd- en bijzaken.

Een mindmap wordt opgebouwd uit informatie. Deze informatie bestaat uit kernwoorden of een images. Het is niet de bedoeling dat je er hele stukken tekst in plaatst. Juist niet zelfs! Door jezelf te dwingen in slechts enkele woorden te denken komt je creativiteit hierover op gang. En dat is iets wat je wilt bereiken met mindmappen: creatief omgaan met een onderwerp en alle gedachten en associaties die je erbij hebt in beeld brengen (in plaats van alleen maar in je hoofd). Je legt creatieve verbanden tussen de verschillende onderdelen en komt tot nieuwe inzichten of oplossingen.

In het midden van de mindmap staat het centrale thema. Hieromheen bedenk je wat de onderwerpen zijn die een relatie hebben met dit thema. Elk van deze onderwerpen kun je weer verder uitbouwen: de subonderwerpen. Je gaat net zolang door als je zelf wilt. Maar houdt er rekening mee dat het wel in relatie moet staan tot je centrale thema. Dwaal dus niet af naar een ander onderwerp.

Een mindmap is vaak gemaakt in verschillende kleuren, elk hoofdonderwerp dat aan het centrale thema hangt (de verbinding) heeft zijn eigen kleur. Dit zorgt ervoor dat je overzicht blijft houden.

Een heldere uitleg hoe je zelf een mindmap kunt maken staat hier.
Het is echt niet moeilijk en heel leuk om te doen!

Bekijk onderstaande video voor een impressie

 

Waar je gebruik je een mindmap voor?

Mindmappen kun je echt zoveel en zo vaak gebruiken / toepassen als je maar wilt.
Een aantal voorbeelden:

 • Het in kaart brengen van je persoonlijke vaardigheden.
 • Proleemstuk centraal zetten en via een mindmap deze van diverse kanten belichten.
 • Het structuren van je eerste gedachten bij bijvoorbeeld het opzetten van een nieuwe website.
 • Informatie ordenen bij het maken van een brochure.
 • Het maken van een presentatie.
 • Als middel om het brainstormproces vast te leggen en vooral te stimuleren.
 • Bepalen van je inhoud voor een blogartikel.
 • Als ondersteuning bij het maken van een planning.
 • Voor kinderen kan associatief werken in een mindmap helpen om een begrip beter te begrijpen.
 • Voor het in kaart brengen van je onderwerp bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk.
 • ….

Iedereen kan een mindmap maken. Het maakt niet uit of je op de basisschool zit, een student bent, werkt in een groot of juist klein bedrijf, of je hem zakelijk of juist voor privé zaken inzet. Je gebruikt een mindmap om gestructureerd, effectief en overzichtelijk te werken. Ook is het zo makkelijker om informatie te verwerken en te onthouden.

Mindmappen op papier of digitaal?

Traditioneel werkt mindmappen op papier. Papier, stiften erbij en je kunt beginnen. Lastiger wordt het als de mindmap groter wordt, dan moet je papier er aan vastplakken. Maar voor een kleine mindmap werkt dit nog steeds prima.

Een digitale mindmap werkt op zich handiger, je kunt hem zo groot maken als je wilt. En niet onbelangrijk: steeds optimaliseren.
Daarnaast kun je een digitale mindmap ook interactief maken. Denk bijvoorbeeld aan hyperlinks die je er in kunt plaats (presentatie, youtube video, een artikel).

Op zich maakt het niet uit of je op papier of digitaal werkt.

 

Mijn persoonlijke ervaring met het maken van een mindmap

Ik pas mindmappen veel toe, het geeft rust in mijn hoofd.
Bij het maken van bijvoorbeeld een blogartikel heb ik een centraal thema en door mindmappen weet ik wat ik er vervolgens over wil vertellen. Het geeft inzicht in de hoofd- en subonderwerpen en voorkomt dat ik ga afdwalen naar een nieuw onderwerp (daardoor ontstaan er gelijk ideeën voor nieuwe blogartikelen!).

Ook pas ik het veel toe bij het in kaart brengen van de inhoud, complexiteit en omvang van een nieuwe website. Het geeft mij inzicht wat er allemaal in moet komen en het belangrijkste: de verbindingen die ik wil maken. De samenhang tussen de verschillende onderdelen. Hoe ze elkaar kunnen aanvullen en dus versterken.

Omdat het niet alleen in mijn hoofd zit maar ook op papier (of digitaal) staat kunnen opdrachtgevers en andere teamleden het proces ook volgen en aanvullen. Het is een dynamisch proces dat niet stopt.

Verder pas ik mindmappen ook toe in conceptvorming. Rond een centraal thema schrijf ik echt alles op wat er in me op komt. Al doende kom je tot creatieve ideeën.

Mindmappen is voor mij echt een zeer goed middel om voor diverse zaken te gebruiken. Het geeft inzicht, structuur en overzicht. Een goede basis van waaruit ik verder kan werken.

Links naar artikelen of programma’s.

Wikipedia

Mindmappen met kinderen

Freeplane

Hoe maak ik een mindmap

Waar en hoe gebruik jij een mindmap?

Tags from the story
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *