Kinderzoekmachine

kinderzoekmachine

Sinds september 2015 is er een eerste versie van een zoekmachine voor kinderen gelanceerd: jouwzoekmachine.nl. Een gratis zoekmachine voor kinderen in de leeftijd van 6 – 15 jaar. Doel is om kinderen dié informatie te brengen die ze echt verder helpt. Voor het maken van een spreekbeurt, werkstuk, een ander soort presentatie of om gewoon wijzer te worden.

Ik maak diverse kinderwebsites. Meestal moet er ook een zoekveld in, begrijpelijk.
WordPress biedt deze standaard aan als plug-in.
De presentatie van het zoekresultaat is niet altijd in overeenstemming met hetgeen het kind zoekt (de informatie op 1 van mijn kindersites is trouwens wel altijd kindgericht).

Er wordt bijvoorbeeld een lijst gegeven waarin het gezochte woord steeds vetgedrukt naar voren komt. Dit klopt inderdaad met de zoekopdracht maar niet met de verwachting van het kind.
Een eigen zoekfunctionaliteit maken is geen optie, veel te kostbaar.

.

kinderzoekmachine
Praktijkvoorbeeld: Het zoekresultaat in de WKZ site hebben we zo afgestemd dat kinderen snel het gewenste resultaat krijgen. Het hangt echter geheel af van het opgegeven zoekwoord of je het juiste antwoord krijgt. De informatie is ieder geval altijd kindgericht. Klik op de image om naar de website te gaan.

.

Op de basisschool

Kinderen op de basisschool lopen tegen een zelfde soort probleem aan. Ze krijgen de opdracht iets uit te zoeken, geven een opdracht in Google en krijgen vervolgens een gigantisch resultaat (uiteraard zoeken kinderen ook nog gewoon in boeken, maar dat is een ander verhaal).

Het zoeken op internet is een leerproces op zich: welke zoekopdracht geef je, hoe formuleer je deze, waar zoek je (kanalen), wat zijn de verschillen tussen de diverse sites (betaald en onbetaald), e.d.

Ik zie het aan mijn eigen zoon van 8. Die klikt de eerste zoekresultaten aan en is vervolgens teleurgesteld als dit niet de informatie is die hij verwacht. Of hij snapt er niets van omdat het niet op zijn niveau geschreven is. Of hij wordt afgeleid van hetgeen waar het eigenlijk om ging (zijn zoekonderwerp) en zit naar andere leuke dingen te kijken :=)

.

kinderzoekmachine
Als kind ben ik op zoek naar informatie over stuifmeelkorrels. Google geeft een goed resultaat maar voor kinderen lastig om hier wegwijs uit te worden.

.

De kinderzoekmachine jouwzoekmachine.nl

De kinderzoekmachine jouwzoekmachine.nl is wat mij betreft een schot in de roos.
In deze zoekmachine vinden kinderen informatie van hun eigen leesniveau. Hiermee begrijpen ze direct het aanbod.
Je selecteert in welke groep je zit en vult een zoekwoord in. Het resultaat betreft alléén informatie afkomstig van informatieve websites. Dus geen Facebook, Instagram, Google, Bing, commerciële sites, spelletjes, e.d. Ook geen sites die door kinderen zelf gemaakt zijn (want klopt die informatie wel?). Een bewuste keuze van de makers.
YouTube zit er wel in, maar alleen als deze een duidelijke toegevoegde waarde heeft.

Het zoekresultaat is een lijst met artikelen afkomstig van externe sites maar die allemaal geschikt zijn voor het aangegeven leesniveau. Leuke bijkomstigheid is dat je per artikel kunt aangeven of dit een goed of slecht resultaat is (de bekende duim).

.

kinderzoekmachine
Dezelfde zoekopdracht, namelijk “stuifmeelkorrels”. Het resultaat is informatie waar kinderen echt iets aan hebben.

.

Informatie geschikt maken

De informatie geschikt maken voor kinderen in een bepaalde leeftijdsgroep gaat niet vanzelf. Daarvoor is er een zogenaamde Content Editor ontwikkeld. Teksten die in eerste instantie bedoelt zijn voor volwassenen worden door webredacteuren omgezet naar elk gewenst leesniveau. Daarmee zijn ze direct geschikt voor kinderen.

Dit vergt echter een hoop werk en tijd. Het scheelt als bedrijven en instellingen zelf ook mee werken aan het geschikt maken van teksten.

Betaversie

De kinderzoekmachine jouwzoekmachine.nl is momenteel alleen nog beschikbaar als betaversie.
Lees op hun eigen website over alle specificaties en achtergrondinformatie.

Probeer het gewoon zelf een keer uit.
Als de inhoud gaat groeien ben ik er zeker van dat veel kinderen er plezier aan beleven!

Hoe zoekt jouw kind zijn informatie op internet?
Wat leer jij hem/haar?

.

Bewaren