SEO in WordPress, gebruik de beste hulpmiddelen!

seo

Eigenlijk is er helemaal niets speciaals aan SEO in WordPress :=) Ongeacht in welk systeem je een website maakt, hij moet gewoon altijd geschikt zijn voor SEO. Je wilt tenslotte dat je website vindbaar is met jouw product of dienst.

Die aandacht krijg je van o.a. zoekmachines. Enerzijds moet de code van je site op orde zijn (aangekocht theme, maatwerk of je doet het zelf) en anderzijds heb je hier invloed op door je content SEO geschikt te maken.

Voor dit laatste heeft WordPress een paar handige hulpmiddelen die je kunt inzetten om het beste resultaat te bereiken. Deze gebruik ik ook. Hier kom ik later op terug.

Zelf heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met SEO. Ik weet dat het moet en dat het nuttig is. Maar ik wil me niet in een keurslijf laten dwingen dat ik niet fijn vindt. Het is dus een beetje zoeken naar precies de verhouding van een tekst die bij mij past en waarmee ik ook goed vindbaar ben. Mijn manier beschrijf ik verderop.

SEO optimalisatie is echt een vak apart. Terecht.
Heb je een online winkel of een ander soort product dan is het het overwegen waard om een SEO specialist in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan een partij als Strawberry. Zij hebben een tool waarmee je echt alles kunt checken, optimaliseren, bijstellen e.d. Maar zij bieden ook hulp aan bij het opzetten hiervan. Als je wilt kunnen ze het zelfs voor je uithanden nemen.

Ik heb zelf ook gewerkt met de tool van Strawberry en de mogelijkheden zijn eindeloos.
Je kunt zien welke zoektermen het beste werken voor jouw speciale product of dienst. Maar je kunt ook zien welke zoektermen concurrerende sites gebruiken.
Hieraan kun je de nodige uurtjes aan kwijt zijn :=)
Daarnaast zitten er ook nog aanvullende handige tools in zoals het checken van broken links en images in je website.

Maar je hebt ook tekstschrijvers die zeer goede SEO teksten schrijven. Die kun je jouw SEO teksten laten (her)schrijven. Een mooi voorbeeld kun je lezen in dit artikel.

Ik doe het allemaal zelf, waarschijnlijk net zoals een groot deel van jullie.
Twijfel blijft er altijd bestaan, dat leidt er toe dat ik altijd blijf leren en verbeteren.

Blogs met tips als deze zijn voor mij nuttig, waarschijnlijk ook voor jullie.
Heb je (andere) tips voor mij, graag! Ik sta er open voor.

wordpress seo
Als je de afbeeldingen bekijkt met als zoekterm “website Wilhelmina KInderziekenhuis” dan zie je bovenaan de resultaten van images afkomstig van mijn website. De overige images zijn allemaal gerelateerd aan mij en dus ook prima!

 

Structuur van een site geoptimaliseerd voor SEO in WordPress

Een klein deel van jullie maakt zelf zijn website in WordPress. Anders koop je een theme, deze is meestal al goed geoptimaliseerd voor SEO. Dit staat vaak beschreven in de handleiding, zo niet dan kun je er altijd via een support afdeling naar vragen.

Als je een maatwerk WordPress website laat maken dan mag je er ook van uitgaan dat deze SEO geoptimaliseerd is. Denk aan schone en gevalideerde code, snelle laadtijd, goede directorystructuur, xml sitemap, goede permalinks, e.d.

Niemand verwacht van je dat je alle technische details wilt weten maar de grote lijnen zijn zeker eenvoudig uit te laten leggen. Vraag er gerust naar!

Hoe ga ik zelf om met SEO in WordPress

Op een zo goed mogelijke wijze probeer ik mijn content zo optimaal mogelijk SEO te maken.
Niet alleen qua inhoud maar ook qua opmaak. Over dit laatste zijn al zoveel artikelen verschenen dat ik er geen toegevoegde waarde meer aan kan bieden. Een mooi overzicht met concrete SEO tips kun je bijvoorbeeld hier of hier lezen. Zelf zoekwoorden bepalen? Dit kun je hier lezen.

Zelf vind ik het best lastig om goede zoektermen te vinden. Mijn werk bestaat er eigenlijk uit dat ik anderen tot dienst ben. Ik help bedrijven en instellingen bij het inhoudelijk bepalen en structureren van een goede website. Op een zo creatief mogelijke manier.

Mijn diensten zijn voor veel mensen nogal abstract. Het gaat pas leven als ik voorbeelden aandraag van projecten die ik gerealiseerd heb. Dan wordt het tastbaar. Het brengt je zelf ook tot ideeën.

Zoektermen als concept, website, informatie-architectuur, online communicatie e.d. zijn veels te globaal. En er zijn veel bedrijven die dit aanbieden dus echt onderscheidend is het ook niet zo op het eerste gezicht.

Blogartikelen maar vooral ook projectbeschrijvingen zijn belangrijk voor mij. Het project van mijn klant staat centraal. Doordat ik kan laten zien wat mijn deel hierin is geweest gaat het leven en wordt het vooral concreet.

Zoektermen die ik gebruik hebben dan ook vaak te maken met de klantnaam of de titel van het project. Als gebruikers een project opzoeken dan denk ik dat ze ook wel willen weten hoe dit tot stand is gekomen en wie daaraan meegewerkt heeft. Daar lift ik dan op mee.

Hoe ik toch lol krijg in SEO heeft te maken met de Yoast plug-in!

wordpress seo

Yoast plug-in

Wie WordPress en SEO zegt, zegt Yoast plug-in!
Deze plug-in installeer je zelf in je WordPress website (laten installeren is ook een optie uiteraard). Deze plug-in geeft mij veel ondersteuning in mijn content geschikt maken voor SEO.

En wat voor mij ook belangrijk is: het geeft me lol! Het wordt gewoon leuk om te zorgen dat je SEO “lichtje” op groen staat. Het is soms net een grote puzzel om te voldoen aan alle eisen maar als het lukt is dat wel heel fijn.

De plug-in bevat vier tabjes waarvan je de eerste twee het meest gebruikt.
In het onderstaande voorbeeld heb ik een pagina uit mijn eigen site genomen om te laten zien hoe de plug-in werkt.

wordpress seo

 Yoast plug-in: General

Hier staat de basis van je SEO artikel.
Je begint met alles in te vullen en nadat je je artikel hebt geupdated (als draft of als update als je hem al gepubliceerd hebt) krijg je feedback. Zo zie je op welke wijze je focus zoekwoord verwerkt is. Dit kun je net zolang aanpassen totdat alles in het groene Yes staat.

Zoals je kunt zien is mijn focus zoekterm “wordpress theme”. Dat is niet echt onderscheidend. Maar die illusie heb ik dan ook niet. Ik had kunnen kiezen voor “wordpress theme webguidance”, maar dat geeft weer een ander verwachtingspatroon. Namelijk dat ik zelf wordpress themes maak, dat is dus niet het geval.

wordpress seo

Yoast plug-in: Page Analysis

Dit is het leukste gedeelte want deze feedback helpt je echt verder. Je kunt stap voor stap je artikel verbeteren net zolang totdat jij er tevreden over bent.

De feedback die je krijgt wordt gegeven middels de bekende stoplicht methode:
Groen is goed, oranje = ok maar kan beter, rood is niet goed.

Zoals je kunt zien is er 1 item bij mij nog in het oranje. Dit betreft de moeilijkheidsgraad van het artikel om het te lezen. Hier wordt de zogenaamde Flesch Reading Ease test uitgevoerd. Mijn artikel scoort een 65,4, dat wil zeggen dat studenten in de leeftijd van 13 – 15 jaar het goed kunnen lezen / begrijpen. Wil ik een groen bolletje krijgen dan moet de tekst zo herschreven worden dat een gemiddeld kind van 11 jaar de tekst begrijpt. Dat is niet echt mijn doelgroep niet dus daar maak ik me geen zorgen over.
Zo zullen er misschien items zijn waar jij geen waarde aan hecht en die je lekker in het rood of oranje laat staan.

Wel let ik erop dat mijn artikel over het algemeen genomen in het groen komt te staan. Dan heb ik gewoon de meeste kans dat het goed opgepakt wordt.

Afsluiting

SEO in WordPress, of in welke ander systeem dan ook, is niet iets wat je er even bij doet. Je moet er echt goed over nadenken en tijd instoppen. Maar dankzij handige hulpmiddelen in WordPress wordt het toch een plezier om eraan te werken. Belangrijker nog: krijg je de juiste resultaten.

Mijn expertise ligt in het bedenken en maken van een creatief concept. En vooral het creëren van de juiste inhoud en structuur. Dit komt allemaal ten goede aan je SEO.

Samen met de juiste zoektermen en hulpmiddelen als bijvoorbeeld een Yoast plug-in WordPress kom je een heel eind.

Zin om aan de slag te gaan?
Wil je andere kijk horen op jouw bestaande website?
Of wil je eens een keer sparren om te zien op welke manier jij jouw bedrijf het beste online kunt presenteren?
Bel of mail me!

Is dit artikel nuttig voor jou geweest?
Deel het via Twitter, Facebook of Linkedin.

 

Artikelenreeks

Dit artikel vormt een onderdeel uit een reeks over WordPress:

Heb je vragen n.a.v. een van deze artikelen of wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?
Laat een berichtje achter onder aan dit artikel of neem direct contact met me op.

Bewaren