De AVG pffff (dat zegt genoeg)

AVG

Het is vandaag 25 mei.
Dé dag dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing is.
Vanaf nu dient elk bedrijf zijn zaken omtrent de privacy van zijn bezoekers en klanten op orde te hebben. Dat is natuurlijk goed, want de regels waren nog oud. Maar aan de andere kant heb ik er ook gemengde gevoelens bij. Waarom? Dat lees je hieronder.

 

De AVG in een notendop

De autoriteit persoonsgegevens heeft trouwens een handige infographic gemaakt over de AVG.

 

AVG
Klik op de image en hij opent in een nieuwe tab, klik je op deze uitvergroting dan ga je naar de betreffende site.

 

Bangmakerij, spookverhalen en pure onzin

Er zijn heel wat zaken waarbij privacy enorm van belang is. Denk aan het strafrecht, medische gegevens en beroepsgeheimen. (om maar wat voorbeelden te noemen). Maar onder veel kleine zelfstandig ondernemers is de laatste weken een zekere paniek uitgebroken. Bangmakerij, spookverhalen en pure onzin. Gevolg is dat iedereen als een gek aan de slag gaat en op elke slak zout legt.

“Er mogen geen reacties meer bij een blogartikel”
“Ik mag je telefoonnummer niet meer opslaan op mijn mobiel”
“Ik gooi mijn website offline want ik zie het niet meer zitten”

Dagelijks ontvang ik mails met aangepaste privacyverklaringen, algemene voorwaarden en of ik alsjeblieft (please please please) op de mailinglijst wil blijven staan.

De NOS kwam met een item “Privacymails voor dummies: 5 woorden waar je op moet letten”.

AVG
Klik op de afbeelding om de video te zien in het artikel zelf.

 

AVG Webinar

Waar ik enorm veel aan gehad heb was de down to earth informatie van Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law en Kim Hendriks van Hendriks Meesteradvies. Deze laatste gaf een webinar waarin ze alles vertelde over de AVG voor kleine zelfstandigen. Als bonus een complete checklist en voorbeeld privacyverklaring. Met dank aan Simone Levie die dit voor haar MPOP klanten heeft geregeld! Zo ontzettend fijn.

AVG Challenge

Daarnaast was er nog de AVG Challenge op Facebook van Marjan Crabtree en Jan Everts, met ondersteuning van juriste Galina Nelissen. Een week lang in een besloten Facebook groep aan de slag met de AVG. Dáár zat met name de bangmakerij, spookverhalen en de pure onzin soms. De ene hoort wat, iemand anders weet het beter en vervolgens gaat het een eigen leven leiden.
Enfin, ik heb de pareltjes eruit gepakt en mijn eigen pad gevolgd.
Toch is het heel goed dat ze dit gedaan hebben want het maakt een hoop los. De initiatiefnemers deden hun uiterste best om alles in goede banen te leiden. En ook om hun programma (AVG Bootcamp) te verkopen. Eerlijk is eerlijk.

Het is echt bizar hoeveel producten omtrent de AVG de markt op zijn gekomen. Een gat in de markt waar “goud geld” mee te verdienen valt. Want ga maar goed op de pijn (= bangmakerij) zitten en het wordt wel verkocht.

 

Geen tijd om te lezen? Pin nu, lees later.

De AVG in een notendop. | Succesvol-Bloggen.nl | AVG | blog | e-maillijst

 

Er komt geen einde aan al die kleine klusjes …

Een hele waslijst met zaken die ik in orde wilde maken voor 25 mei. Nu moet ik zeggen dat ik wel van deadlines hou dus dat werkt wel lekker. Maar ik ben er nog niet. Je rolt van het ene in het ander lijkt wel. Die eindeloze lijst, daar zit het probleem. Want dat hoeft dus helemaal niet. Ik heb tot nu toe mijn uiterste best gedaan om discreet en zorgvuldig om te gaan met gegevens van bezoekers en klanten. In het verleden en nu nog steeds. Dat gaat echt niet veranderen.

Lees mijn Privacyverklaring, Cookies en Algemene Voorwaarden.

Mijn e-maillijst

In de loop der jaren heb ik een e-maillijst opgebouwd. Volgens de AVG wet moet ik kunnen aantonen dat deze mensen expliciet toestemming hebben gegeven voor het versturen van mails. Ik heb altijd vermeld dat ze ook wekelijks tips krijgen maar zo expliciet als dat de AVG nu vraagt, nee. Geen bewijs.
Wat te doen? Want die mailinglijst is een investering geweest. In mijn gratis weggevers of challenges (lees mijn verhaal over de allereerste challenge die ik gaf) die ik georganiseerd heb. In mijn bekendheid en expertise.

Ik zie voorbeelden van andere ondernemers die alleen zeggen dat als je geen mails meer wilt ontvangen je je dan kunt uitschrijven. Anders blijf je gewoon op de lijst.
Dat is een keuze.

Ik heb ervoor gekozen om toch een mail te sturen naar mijn lijst met 3 mogelijkheden:
je blijft, je schrijft je uit of je doet niets. Doe je niets dan krijg je na een maand nog een keer een mail, want misschien had je geen tijd of heb je het niet gezien. Dan stel ik je weer de vraag: wat doe je? Geef je dan weer geen reactie dan is het goed. Dan schrijf ik je uit want dan is er kennelijk geen interesse. Prima. Een mooie tussenoplossing dacht ik zo.

Wat je krijgt als je blijft?
Elke week een Blog Tip en maandelijks een gratis Freebie.
Als jij dit ook wilt dan geef je hieronder jouw toestemming, met link naar mijn privacyverklaring natuurlijk 🙂 De linkkleur staat alleen ook in het oranje dat is standaard in deze website waardoor het wat lastiger leesbaar is, sorry!

 

Vandaag is het dé dag: 25 mei

Het is nu 25 mei, er staat niemand op de stoep die vandaag alles komt controleren. Als er iets nog niet op orde is zal ik heus geen boete van een paar miljoen krijgen. De realiteit dringt weer door. Er zijn veel te weinig controleurs, eerst worden de grote bedrijven gecontroleerd en als je als zelfstandig ondernemer kunt aantonen dat je alles doet wat in je macht ligt om aan de AVG te voldoen dat is dat ook in orde.

Terug naar de realiteit van vandaag: Bloggen Met en Zonder Tekst.

 

PS: Een WordPress tip voor jou

 De site waar je nu op zit is gemaakt met WordPress. WordPress voert een paar keer per jaar een grote update uit, dit keer alles omtrent de privacy. Heel handig!
Buro Staal heeft het onderstaande filmpje gemaakt (dit is het artikel).
Doe er je voordeel mee!

 

Tags from the story
, ,

2 Comments

  • Hey Yolanda,

    Zo herkenbaar je frustratie. Ik wil je wel een compliment geven, je bent verder dan de gemiddelde ZZP-er schat ik in.

    Dankjewel voor het delen van het filmpje van Burostaal! Hoe je gebruikersinformatie moest opvragen wist ik nog niet. De wordpresspagina is bij mij overigens wel in het Nederlands, die heb ik zelf als de basis voor mijn privacyverklaring gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *