Automatisch comprimeren van foto’s

comprimeren

.

.

We willen allemaal een goede en snelle website, zeker met het oog op mobiel gebruik. Technisch doen we er alles aan om dit voor elkaar te krijgen. Content zonder beeldmateriaal is bijna ondenkbaar (heb je nog inspiratie nodig? Lees dan dit artikel). En daar gaan we vaak de mist in: de bestandsformaten zijn vaak veel te groot. Het comprimeren wordt vergeten.

Het WordPress CMS geeft alle ruimte om beeldmateriaal te integreren.
Al dan niet met de mogelijkheid om binnen vooraf bepaalde kaders te blijven:
thumbnail, medium, large, full size of custom size. Dit zegt alleen iets over de weergave van de foto en niets over het bestandsformaat.

 

De belangrijkste redenen waarom je beeldmateriaal moet comprimeren:

  • Het komt ten goede van de laadtijd van je website = gebruiksvriendelijk.
  • Een snelle laadtijd komt ten gunste van je bouncerate.
    Een lange laadtijd kan leiden tot frustratie bij je bezoeker: hij kan de website weer snel weg klikken. Zeker als je een website op een mobiel aan het bekijken bent.
  • Het bespaart je hostingskosten.
    Hoe meer beeldmateriaal, hoe groter het aantal Mb dat je nodig hebt voor je hosting. Je wilt dus dat je beeldmateriaal zo min mogelijk Mb’s in neemt.

 

 

comprimeren
TinyPNG.com

Incidenteel een foto comprimeren

Daar is de website TinyPNG.com heel geschikt voor.
Je kunt meerdere foto’s in één keer uploaden (PNG en JPG) en deze laten comprimeren. Zeer eenvoudig in gebruik.

 

comprimeren
WordPress plug-in ShortPixel

Automatisch foto’s comprimeren: WordPress plug-in ShortPixel

Ondanks het feit dat TinyPNG ook een WordPress plug-in heeft, heb ik zelf gekozen voor ShortPixel. Een hele fijne plug-in, die ook goed staat aangeschreven voor support, voor het automatisch comprimeren van je beeldmateriaal.

Je verwerkt je beeldmateriaal of Pdf in je website en de plug-in zorgt automatisch voor de juiste compressie. In de settings geef je je voorkeuren aan.

Nadat ik de plug-in had geïnstalleerd heb ik eerst een zogenaamde bulk compressie laten uitvoeren op de mediabibliotheek in mijn website. Het comprimeert dan álles. Echt bizar hoeveel Mb’s aan ruimte mij dit opleverde! (je kunt je resultaat bekijken in de statistieken)

De plug-in is gratis als je maximaal 100 beelden per maand gebruikt.
Dit kun je uiteraard upgraden, bekijk hier.

Een andere optie is, en dat heb ik gedaan, is eenmalig een bulk kopen. Je koopt dan een tegoed in voor bijvoorbeeld 10.000 images, kost 9,99 dollar.
Voor mij is dit ruim voldoende om eenmalig mijn gehele mediabibliotheek te comprimeren en voor zeer veel blogartikelen met beeldmateriaal. Als de bulk op is koop ik gewoon weer een nieuwe in.

Door het automatisch comprimeren ben ik er zeker van dat mijn beeldmateriaal ondanks de compressie zijn kwaliteit behoudt en dat de laadtijd snel is. Daar doe ik iedereen een plezier mee.

 

 

 

Bewaren