Wat is de ideale lengte voor een blogartikel?

lengte voor een blogartikel

Dit is echt een vraag die leeft: “Wat is de ideale lengte van een blogartikel?“. Het proeft een beetje alsof je ook geen woord meer wilt schrijven dan moet. Omdat je dan gedaan hebt wat goed is. Onzin natuurlijk. Je wilt het weten omdat je je lezer tegemoet wilt komen. Waarschijnlijk stel je deze vraag ook omdat je een vaag vermoeden hebt over SEO. Ergens gehoord hebt dat er een richtlijn is. De beste lengte voor een zoekmachine én voor je lezer ga ik je vertellen.

 

De ideale lengte voor … zoekmachines

Laat ik beginnen met de beste lengte voor zoekmachines, dat is namelijk makkelijk te beantwoorden. Zoekmachines houden van artikelen van minimaal 300 woorden.
Waarom?
Omdat dit een substantieel artikel is waarmee je (waarschijnlijk) waarde biedt voor je lezer. Onder de 200 woorden neemt Google je artikel niet eens mee. Er zijn natuurlijk nog veel meer SEO criteria maar ik heb het nu alleen over de omvang qua aantal woorden.

Dan wil je waarschijnlijk ook weten wat de maximale lengte. In principe is die er niet. Maar ergens tussen de 1000 en 2000 woorden wordt beschouwd als echt verdiepend. Dat is best een lap tekst.

 

De ideale lengte voor … je lezer

Dit is natuurlijk veel belangrijker, want hier schrijf je voor. Een kort artikel, van 300 woorden, is prima als de boodschap helder is. Als je lezer er direct uithaalt wat voor hem van belang is. Daar gaat hem om.

Bijvoorbeeld een stappenplan hoe je een gootsteen ontstopt. Hier heb je direct een (visueel) beeld bij. Geen twijfel over mogelijk dat iedereen weet wat een gootsteen is (uitzonderingen daargelaten maar dan is de vraag of dit je doelgroep is). Maar hoe je die het beste ontstopt, dat weet niet iedereen. Hier doe je je lezer dus een plezier mee: kort en bondig vertellen wat de oplossing is.

Wanneer is een lang artikel voor je lezer fijn? Als je een antwoord geeft op zijn vraag. Bekijk van te voren of je niet stiekem meerdere onderwerpen in je artikel plaatst. Beperk je echt tot 1 onderwerp en knip het anders op.

Een voorbeeld van een lang artikel die ik zonder moeite uitlas is de camerareview van de iPhone 7 plus. Hier ben ik echt naar op zoek en ben dan ook blij dat alle aspecten uitgelicht worden. De lengte is dus geen enkel probleem. Mede doordat er goed over de opmaak is nagedacht (bekijk de video “Een beter blogartikel? Check deze 8 zaken” hierover).

 

ideale lengte blogartikel
Deze review over de iPhone plus ingebouwde camera is lang maar heel volledig. Precies waar ik behoefte aan heb. De lengte van het artikel is dan ook geen enkel probleem.

.

Het antwoord op de vraag “Wat is de ideale lengte voor een blogartikel?”

 Samengevat zijn dit de antwoorden:

  • Als je relevante, waardevolle informatie biedt die bovenal antwoord geeft op de vraag van je lezer, dan is elke lengte goed.
  • Voor zoekmachines geldt een minimum van 300 woorden.
  • Vanaf 1000 woorden wordt een artikel als verdiepend gezien en zijn ze nog waardevoller. Door zoekmachines!
    Je lezer wil geen loze woorden lezen dus beperk je tot de kern.
    Schrap waar nodig.
  • Beperk je tot 1 onderwerp per artikel.

 

Wat is jouw ervaring met een lang vs. kort artikel?

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tags from the story
, , ,