Een Plog op je Blog

plog op je blog

Een Plog op je Blog: een van de makkelijkste manieren om je verhaal ánders te vertellen. Het woord plog is een samensmelting van de woorden Photo Log. Een plog is een verzameling van foto’s van een dag, het laat zien wat je die dag hebt meegemaakt. Van oorsprong worden de foto’s in hun ruwe versie, dus onbewerkt, geplaatst om een zo realistisch mogelijk beeld te geven. Dat heb ik maling aan en ik geef er, zoals gewoonlijk, mijn eigen draai aan met m.b.v. een frame van mijn iPhone. Wat kan je met een plog? Dat ga ik je vertellen en laten zien aan de hand van mijn eigen dag.

 

Het begin: wees er bewust van dat je een plog gaat maken

Iedereen heeft een mobiel bij zich. Hierdoor is het echt eenvoudig om momenten vast te leggen in een dag. Het probleem zit er vaak in dat je het vergeet. Als je een dag uitkiest waarvan je een plog gaat maken wees je er dan heel bewust van.

Fotografeer de hele dag door zodat je later iets hebt om uit te kiezen. Je hoeft echt geen fantastische fotograaf te zijn, het zijn meer snapshots. Het laat zien waar je mee bezig bent. Het verhaal is dus belangrijker.

 

Waarover ga je een plog maken?

Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Waar het om gaat is dat je je lezer meeneemt in een dag. Deze dag laat iets van jezelf én je bedrijf zien. Het geeft een kijkje achter de schermen. Zomaar wat ideeën waarvoor je een plog kunt gebruiken:

 • Je geeft een workshop, laat de dag zien (zoals ik mijn voorbeeld hieronder doe).
 • Je organiseert een evenement.
  Laat een dag van de voorbereidingen zien (de drukte, chaos, lol)
  Maar maak ook een plog van de dag zelf.
  Laat eventueel iemand anders foto’s hiervan maken.
 • Een kijkje achter de schermen bij het uitzoeken van mooie producten bij je leverancier als je een webshop hebt.
 • Je bent bezig met het schrijven van een boek.
  Hoe ziet jouw dag eruit?
 • Je bent bezig met het ontwikkelen van een online programma. Neem je lezer mee in de ontwikkeling daarvan.
 • Laat een doodnormale dag van jou zien waarin eigenlijk niets speciaals gebeurd.
  Niets zo leuk als een kijkje in iemands leven: herkenning, emotie, verbazing …

 

Kortom je kunt een plog voor alles gebruiken. De gebeurtenissen hoeven echt niet alleen maar groots en meeslepend te zijn.

Waar het om draait is dat je de mens achter het bedrijf zien, het verhaal achter een product, de ontwikkeling van een programma, e.d.

 

Bestaat een plog alleen uit afbeeldingen?

Meestal bestaat een plog uit een afbeelding met een korte tekst erbij. De lengte van de tekst bepaal je helemaal zelf. Als het totale verhaal maar duidelijk is. Het aantal afbeeldingen bepaal je ook zelf. Zolang het maar een leuk verhaal wordt. Iets van jou laat zien.

Je kunt er ook heel goed nog een korte video tussen plaatsen. Waarom niet? Dat zorgt weer voor afwisseling. Als je nooit video gebruikt is het zeker leuk. Dat is weer een hele andere dynamiek dan alleen een foto. Als je zelf niet in beeld wilt (de waarom vraag laat ik voor het gemak even achterwege) is het leuk om alleen je stem te horen.

 

Een Plog op je Blog:
Mijn plog van dinsdag 26 september 2017

 

plog op je blog

De wekker gaat om 06:48, ik check gelijk even mijn Facebook (i know, dat is erg) en bestel online een treinkaartje.

 

plog op je blog

Uit bed en broodjes smeren als ontbijt en om mee te nemen naar school voor zoonlief. Manlief is ondertussen de deur al uit. Onze ochtenden zijn redelijk relaxed want we wonen direct naast de school, geen gehaast dus.

Om 10 voor 9 gaat mijn trein naar Amersfoort. Daar geef ik vandaag mijn workshop “Succesvol Bloggen – De Blogboom. 9 stappen voor een succesvolle blog“. Een korte workshop waarin je veel inspiratie maar ook concrete ideeen krijgt voor je blog.

Hoe ik aan de workshopruimte gekomen ben is nog een leuk verhaal. De locatie die ik in mijn hoofd had bleek op dinsdag gesloten te zijn (had ik beter moeten checken). Help wat nu? Ik plaatste een oproep in de Facebookgroep “Ondernemen met Hart en Lef” en al snel kreeg ik verschillende suggesties. Toen plaatste NathalieVD een bericht: dat ik haar workshopruimte van de workshopperij.nl wel kon gebruiken. Ontzettend fijn! Goed bereikbaar met OV en auto maar bovenal een ruimte met sfeer en genoeg rust en ruimte.

In de trein zoek ik uit hoe ik van station Amersfoort naar haar adres kom.

plog op je blog

De tijd in de trein gebruik ik nuttig: ik check Linkedin, bekijk mijn Twittertijdlijn en mijn mail. Vroeger vond ik reizen met de trein zo fijn omdat ik dan lekker naar buiten kon staren en mijn gedachten de vrije loop kon geven. Tegenwoordig gun ik mij die rust niet meer. Waarom eigenlijk niet?

plog op je blog

Bus gaat goed. Ik stap uit en zet mijn Google maps aan om het laatste stukje stukje te lopen. Eerlijk is eerlijk: zelfs met een kaart kan ik nog verdwalen 🙂 Standaard loop ik de verkeerde kant op. Ik kijk dus waar de pijl naar toe gaat en loop weer terug als het de verkeerde kant is. Geloof me, ik ben hier echt niet de enige in 🙂

plog op je blog

De ruimte van de workshop is echt ontzettend gezellig. Ik leg aan de lange tafel de werkboeken voor de deelnemers klaar. Het zijn vandaag 5 verschillende ondernemers die allemaal een ander doel hebben met hun blog. Belemmeringen en “problemen” zijn in de basis hetzelfde. Daar gaan we deze ochtend aan werken.

plog op je blog

We werken met heel veel post-its. Daar komen alle ideeen voor blogartikelen op te staan per deelnemer. Hier neem ik altijd uitgebreid de tijd voor. Want het is zo fijn als je met concreet materiaal naar huis gaat.

Het werkboek is om thuis mee verder te werken. Vele opdrachten maar vooral ook zaken waar je de tijd voor moet nemen. Door een goede basis neer te zetten wordt het bloggen straks alleen maar makkelijker.

plog op je blog

De gesprekken, ideeen en oplossingen die aangedragen worden tijdens de workshop zijn niet alleen heel waardevol maar vooral ook erg leuk. Voor jezelf heb je vaak een blinde vlek, een ander heeft dan net een ander inzicht waar je verder mee kunt.

De Blogboom geeft houvast en structuur. Een doel, zodat je weet waarvoor je het allemaal doet. Waardoor je wel dat resultaat krijgt waar je op hoopt Mijn advies, tips en ervaring zijn meer dan welkom. Hier word ik altijd zo blij en energievol van!

plog op je blog

De treinreis terug zal ik je sparen. Laten we het er maar op houden dat de NS wat problemen had. Ik ben net op tijd bij school om met zoonlief naar de tandarts te gaan. Zijn grootste hobby, not. Hij overleefd het zoals gewoonlijk.

In de avond begin ik met de allereerste module van de Online Training “Storytelling Business School” van Yvette Tick. Super veel zin in! Want storytelling is niet alleen iets wat ikzelf gebruik in mijn blogartikelen. Ik doe deze training ook om mijn klanten daarin mee te nemen. Mijn kennis weer door te geven. Ondernemen is dynamisch en daar hoort ontwikkeling bij op alle mogelijke vlakken.

 

Is een Plog op je Blog wat voor jou?

Ik hoop dat je het leuk vond om een normale dag, waarop ik een workshop geef, te zien Bedenk vooral een eigen manier en invulling. Laat een dag zien zoals jij wilt dat mensen je leren kennen, om een gevoel te geven bij een product of ontwikkeling. Alles is mogelijk. Het is jouw verhaal.

Heb je inspiratie gekregen voor het maken van een eigen plog op je blog? Laat het weten als reactie onder dit artikel.

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 Comments

  • Die heb ik zelf in Photoshop gemaakt…
   Maar in het gratis programma Canva zitten ook hele leuke frames die je kunt gebruiken.
   In een frame plaats je dan je foto.
   Zelf vind ik de polaroid ook erg leuk, dat past mooi bij het snapshot karakter van de foto’s.

Comments are closed.