Screenshots gebruiken in je artikel, mag dat? De rechtenkwestie

screenshots en autersrecht - succesvol-bloggen.nl | blogtip | rechten |

Screenshots gebruiken van websites in je artikel, mag dat?

Hoe makkelijk is het niet om een screenshot te maken van een externe website en deze afbeelding te gebruiken ter illustratie in je verhaal? Je bent geneigd te denken dat het gewoon mag omdat de website openbaar staat. Als je aan bronvermelding doet, de naam en de url erbij, dan zit je wel goed. Toch?

Rechten, ik ben er eerder al eens in gedoken met het artikel “Rechten op Tekst en Beeld, hoe zit het ook alweer?“. Maar na mijn pijnlijke les ben ik er toch behoorlijk voorzichtig mee geworden. Daarom werd mijn interesse direct gewekt door de twittervraag van Kim Nelissen. Het antwoordt van Charlotte Meindersma is fijn.

Dit artikel is trouwens een voorbeeld van Bloggen Zonder Tekst. Ja er zit tekst in maar minimaal. Het kan minder als ik mijn eigen anekdote eruit haal (deze staat ertussen).  Maar dat maakt het juist eigen. Bloggen Zonder Tekst, een eigen verhaal vertellen op heel veel verschillende manieren, Niet altijd met eigen content en in de vorm zoals we het allemaal kennen: tekst. Dit keer Twitter als uitgangspunt. Zo “simpel” kan het zijn.

.

De vraag op Twitter

Als je op het twitterbericht klikt ga je naar het oorspronkelijk bericht en kun je het draadje (de reacties) eronder lezen.
Eén daarvan is van Charlotte, zij heeft er een blog artikel over geschreven. Lezen! Ja, echt. gewoon doen. Omdat internet openbaar en voor iedereen toegankelijk is wil dat nog niet zeggen dat alles zomaar mag. Blog je dan verdiep je er een beetje in. Klik dus op de onderstaande link.

Screenshots zijn ook inbreuk op auteursrecht

 

 

Geen tijd voor dit artikel? Pin nu en lees later..

Geen tijd voor dit artikel? Pin nu en lees later.

screenshots en citaatrecht | succesvol-bloggen.nl | blogtip | screenshots | rechten | citaatrecht

.

Hoe zit het met embedden (van social media)?

Daar ben ik een groot voorstander van. Embed werk van jezelf en van iemand anders. Om er je eigen kijk op te geven. Om je eigen verhaal mee te vertellen. Omdat het goed aansluit bij jouw verhaal. Mag dat dan wel? Ja, mits op de juiste manier. Embedden van materiaal is niet moeilijk, het gaat erom dat je het juiste weet te kiezen, toe te passen en weet uit te voeren.

Lees het ook het onderstaande artikel.

.

Nu we het toch over social media hebben, hoe zit het met je rechten daar?

Ook daar gelden rechten, simpel.

Ik weet nog dat ik een keer een Facebookbericht geschreven en gepubliceerd had. Helemaal niets bijzonders, een korte update wat ik aan het doen was. Ik was namelijk  heel geconcentreerd aan het werk en ik besefte opeens dat ik vooraf altijd dezelfde handelingen uitvoer: haar uit mijn gezicht (want irriteert), rammelende armbanden af (irriteert), social media uit (je snapt het) en vooral mobiel op vliegtuigstand. Daar kwamen verschillende reacties op, leuk.

Niet heel veel later zie ik precies hetzelfde bericht in mijn tijdlijn verschijnen maar als bericht van iemand anders. Onder haar naam, alsof ze het zelf geschreven had. Weet je dat ik eerst serieus aan mijzelf ging twijfelen. Had ik het wel zelf bedacht en geschreven? Ik keek op mijn eigen tijdlijn en daar stond het toch echt.

Ze kreeg veel reacties. Ik plaatste ook een (nette) reactie. Kon het kloppen dat ze mijn bericht als een bericht van haarzelf plaatst? Ja dat was zo. Het was toch openbaar en iedereen mocht het toch gebruiken? Tja, ik stond met een mond vol tanden. Het was geen spannend bericht dus ik liet het bij de opmerking dat dit niet kan omdat je te maken hebt met rechten. Ik hield het netjes en liet het er maar bij. Mijn punt was gemaakt, dacht ik.

Een paar weken later deed ze precies hetzelfde met weer een bericht van mij. Weer een onschuldig bericht maar nu wist ze hoe ik hierover dacht, belangrijker nog: dit mag niet. Ik heb haar geblokkeerd, had geen zin in dit soort zinloze mensen. Als het werk was geweest dan was ik er hard tegenin gegaan, maar om zoiets … Enfin. Ook nu weer heeft Charlotte een fijn blog artikel.

 

.

Nog een paar interessante links

Twijfel je of iets wel of niet mag? Check gewoon even de site van Charlotte, ongetwijfeld heeft ze daar een blog artikel over geschreven. Ze blogt namelijk 3 keer per week. Hoe ik dat weet? Ook weer via Twitter, dat berichtje had ik alleen niet opgeslagen.

Als je nu naar twitter gaat om mij te volgen, ik ben meer een “lurker”. Lees graag maar voeg niets toe. Misschien komt dat binnenkort wel weer. De reden is dat ik merkte dat ik alleen maar aan het zenden was, dat kan niet de bedoeling zijn van een social media kanaal. Toch blijft het een leuk kanaal waar ik veel info vandaan haal. Kan ik mooi weer gebruiken voor een blog artikel.

 

 

 

Jij leert het op de juiste manier

Als jij een training bij mij volgt zal ik je precies vertellen wat wel en niet mag. In het geval van twijfel zeg ik altijd “niet doen” of ik vraag het voor je na. Het enige dat je vrij mag gebruiken is als het werk Creative Commons is, een website met fotomateriaal zoals Unsplash is hier een voorbeeld van.