Een mindmap is een manier om je gedachten te ordenen, om de hoofd- van de bijzaken te scheiden.
Deze methode kun je echt voor alles gebruiken. Vooral bij het bepalen van de inhoud van een blogartikel geeft het veel steun.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Januari 2015.
Hij is volledig geoptimaliseerd en voorzien van nieuwe content.
Geen zin om te lezen? Luister dan deze blogpost via de player hieronder:
.
Wat is een mindmap?
“Een mindmap is een kaart van informatie die is geordend in onderwerpen en deelonderwerpen rond een centraal thema.”
(bron wikipedia)
.
.
Een mindmap helpt je om je gedachten op orde te krijgen en zorgt ervoor dat je over alle aspecten van een onderwerp nadenkt.
Visueel heb je overzicht op alle hoofd- en bijzaken.
Een mindmap wordt opgebouwd uit informatie. Deze informatie bestaat uit kernwoorden, al dan niet aangevuld met afbeeldingen.
Het is niet de bedoeling dat je er hele stukken tekst in plaatst. Juist niet zelfs!
Door jezelf te dwingen in slechts enkele woorden te denken komt je creativiteit hierover op gang. En dat is iets wat je wilt bereiken met mindmappen: creatief omgaan met een onderwerp en alle gedachten en associaties die je erbij hebt in beeld brengen (in plaats van alleen maar in je hoofd). Je legt creatieve verbanden tussen verschillende onderdelen en komt tot nieuwe inzichten of oplossingen.
In het midden van de mindmap staat het centrale thema. Hieromheen bedenk je wat de onderwerpen zijn die een relatie hebben met dit thema. Elk onderwerp ga je weer verder uitbouwen: de subonderwerpen. Je gaat net zolang door als je zelf wilt. Maar houdt er rekening mee dat het wel in relatie moet staan tot je centrale thema. Dwaal dus niet af naar een ander onderwerp.
De onderwerpen in een mindmap hebben verschillende kleuren. Elk hoofdonderwerp dat aan het centrale thema hangt (de verbinding) heeft zijn eigen kleur. Dit zorgt ervoor dat je overzicht blijft houden.
Een heldere uitleg hoe je zelf een mindmap maakt, lees je op de externe pagina “Hoe maak ik een Mind Map” Het is echt niet moeilijk en vooral leuk om te doen!
Onderstaande video geeft een goede impressie
Mindmap op school
Op scholen wordt een mindmap ook wel een woordweb of een woordspin genoemd.
Juf Stephanie heeft een speciale pagina gemaakt voor leerkrachten met informatie en voorbeelden hoe je een mindmap in de klas gebruikt. Omdat het zo lekker duidelijk is geef ik je graag de link Stephanie.yurls.net
Waar je gebruik je een mindmap voor?
Moet je informatie op wat voor een manier dan ook structuren? Dan is een mindmap geschikt.
Een aantal voorbeelden:
- Het in kaart brengen van je persoonlijke vaardigheden.
Denk aan een sollicitatiebrief maar aan de “Over mij: pagina op je website. - Zet een probleem centraal zetten en belicht deze middels een mindmap van alle kanten.
- Structureer je gedachten tijdens de inhoudsbepaling van je nieuwe website.
- Orden je informatie bij het maken van een brochure.
- Bepaal de onderwerpen voor een presentatie.
- Gebruik het als middel tijdens het brainstormen (alleen of met een team).
- Gebruik het om de inhoud van een blogartikel te bepalen.
- Ter ondersteuning bij het maken van een planning.
- Voor kinderen kan associatief werken in een mindmap helpen om een begrip beter te begrijpen (daarom is het op scholen zo populair).
- Tijdens en training of workshop om alle ideeën uit de groep samen te brengen.
- ….
Iedereen kan een mindmap maken. Het maakt niet uit of je op de basisschool zit, een student bent, werkt in een groot of juist klein bedrijf, of je hem zakelijk of juist voor privé zaken inzet. Je gebruikt een mindmap om gestructureerd, effectief en overzichtelijk te werken. Ook is het zo makkelijker om informatie te verwerken en te onthouden.
Mindmappen op papier of digitaal?
Traditioneel werkt mindmappen op papier. Papier, stiften erbij en je kunt beginnen. Lastiger wordt het als de mindmap groter wordt, dan moet je papier er aan vastplakken. Maar voor een kleine mindmap werkt dit nog steeds prima (zoals een blogartikel).
Een digitale mindmap werkt op zich handiger, je kunt hem namelijk zo groot maken als je wilt. En niet onbelangrijk: steeds optimaliseren.
Daarnaast is het mogelijk om een digitale mindmap interactief te maken. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van hyperlinks(presentatie, youtube video, een artikel).
Op zich maakt het niet uit of je op papier of digitaal werkt. Kies wat jij het plezierigst vindt werken.
Aan de slag met het maken van een mindmap voor een nieuw blogartikel
Het principe is eenvoudig (ik ga even uit van een papieren versie):
- Pak een vel papier en stiften in verschillende kleuren.
- Schrijf in het midden je centrale onderwerp.
Bijvoorbeeld: Appeltaart maken - Wat zijn de hoofdonderwerpen?
Bijvoorbeeld: Voorbereiding, Ingrediënten, Bereidingswijze, Presentatie
Geef elk hoofdonderwerp een eigen kleur. - Bedenk nu alle associaties die je hebt per onderwerp en ga door tot je “leeg” bent.
Gebruik per hoofdonderwerp steeds de kleur die je daarvoor gekozen hebt.
Bijvoorbeeld bij het onderwerp Voorbereiding kun je denken aan boodschappen, benodigd keukenmateriaal, oven, tijd die je kwijt bent, e.d. - Ben je klaar? Bekijk dan het resultaat.
Is de mindmap overzichtelijk? Dan heb je de structuur voor je nieuwe artikel direct te pakken.
Is hij veel groter geworden dan je in eerste instantie gedacht had?
Beoordeel of je echt wel bij je hoofdthema ben gebleven of dat je stiekem toch er van afgeweken bent. Ben je wel bij je hoofdthema gebleven dan is het mogelijk om een serie artikelen te maken. - Wat je nu hebt is je hoofdonderwerp, de verschillende subonderwerpen (de tussenkoppen) en, in steekwoorden, de inhoud van je tekst.
Nu is het zaak om daar een verhaal van te maken.
Dat gaat makkelijk omdat je er al zo mee bezig bent. - Tot slot voeg je er samenvatting en een call to action aan toe.
- Klaar!
.
Slim omgaan met je mindmap
Het fijne van bovenstaande werkwijze is dat je hem ook kunt opknippen.
Maak verschillende mindmaps van nieuwe blogartikelen en werk ze op een later moment definitief uit tot een artikel. Het denkwerk heb je dan al gedaan.
De mindmap vormt trouwens ook een uitstekende basis om van daaruit andere presentatievormen te maken van een zelfde artikel. Denk aan een infographic, een presentatie of zelfs een webinar. Je weet dan namelijk al welke slides essentieel zijn.
Heb je de neiging om altijd teveel te willen vertellen?
Dan is een mindmap echt een uitkomst!
Maar ook als je denkt niets te vertellen hebt zal je verbaasd zijn hoe de associaties komen als je ermee bezig bent.
Oefen en speel ermee!
Zelf aan de slag maar met een beetje hulp?
Een mindmap is een uitstekend middel om al je ideeën omtrent je blog in kaart te brengen. Dus verder dan alleen je blogartikel. Denk aan de invulling van een thema. serie of als je toewerkt naar een e-book, webinar of zelfs een presentatie.
Maar ook om je online communicatie in beeld te brengen, alles is mogelijk. Dit leer ik jou graag, helemaal op jouw situatie toegespitst. Want daar heb je het meeste aan.
Bekijk de trainingen, in groep of 1-op-1 op de pagina “Aanbod“.
Geen tijd om te lezen? Pin nu, lees later.
heel erg bedankt voor de informatie het was heel behulpzaam en weten nu veel meer de onderkers groep 7b ( nick,maartje,isabelle) op de viermaster leuke school nu krijgen we vast veel aandacht en hoge cijfers
Wat fijn te horen dat jullie er zoveel aan hebben!
Ik hoop dat jullie hoge cijfers krijgen 🙂
heel erg bedankt voor de informatie