Omdenken: doorbreek de tunnelvisie

omdenken

Omdenken, ik ben er een groot fan van.
Kan ook wel zeggen dat het mijn tweede natuur is geworden. Omdat ik graag denk vanuit mogelijkheden en kansen i.p.v. “problemen”. Dat is ook de basis hoe Bloggen Zonder Tekst ooit is ontstaan.
“Schrijven lastig, niet leuk of saai? Dan doen we het toch lekker anders!”
Een wereld aan creativiteit ligt voor je open, dat wil ik jou laten zien en vooral ook leren. Want omdenken kan met alles. Weg met die vaste routines die we onszelf opleggen!

Wat is Omdenken? Hoe kun je het leren, wanneer pas je het toe, voor wie is het geschikt?
Daar ga ik je alles over vertellen.

PS. Ik ben ook groot voorstander van “Anders Kijken” en “Meer met Minder”. Daar ga ik je ook alles over vertellen (niet nu maar in aparte artikelen)!

 

Wat is Omdenken?

 “Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. De grondlegger van omdenken is Berthold Gunster, schrijver van onder meer ‘Ja-maar wat als alles lukt’ en ‘Huh?! – de techniek van het omdenken’. “ bron: Omdenken.nl

 

Een typisch voorbeeld van omdenken:

Geplaatst door Omdenken op Zondag 18 maart 2018

 

 

Hoe werkt het omdenken?

 

Onderstaand filmpje maakt het duidelijk:

 

Van dit filmpje word ik heel blij. Want het is eenvoudig maar super effectief, een mooie manier om je verhaal te vertellen. Sorry, ik kijk altijd met een bepaalde bril op naar dingen (beroepsdeformatie haha).

Nu lijkt het wel alsof je nooit meer problemen hebt als je het principe van omdenken gaat toepassen. Was het maar zo (alhoewel, zonder down geen up).

Er zijn ook zat mensen die helemaal kriegel worden bij het woord omdenken alleen al.
Lees maar de column van Japke-d. Bouma in het NRC Handelsblad “Je problemen omdenken, helpt dat?”.

 

e-book 21 frisse ideeen voor het maken van nieuwe bogartikelen | succesvol-bloggen.nl | content | blog

 

 

Hoe pas je omdenken toe in je blog of in je social media berichten?

 

Nu komt het leuke: iedereen kan het en doet het al!
Want jij bent ondernemer en je biedt oplossingen op problemen die jouw klanten hebben.
Of je geeft antwoorden op vragen die zij stellen. Dit doe je dagelijks in je werk. Of je nu een trainer, coach, grafisch ontwerper, website ontwikkelaar, kapster, kattentrimster of fotograaf bent.

Hoe jij het zelf gebruikt is door een spiegel voor te houden aan jouw klanten. Het probleem dat zíj hebben omdenken. De kansen en mogelijkheden laten zien. Voor jou heel vanzelfsprekend maar voor je (potentieel nieuwe) klanten niet. Dit vertellen en laten zien doe je in je blogartikelen en ook in je social media berichten.

Zoals ik in het begin al vertelde is Bloggen Zonder Tekst echt ontstaan vanuit het omdenken. Omdat ik zelf niet elke week iets wilde schrijven, het veel te beperkend vind en omdat ik weet hoeveel leuke manieren er nog meer zijn. Maar ook door de gesprekken die ik voerde met veel andere ondernemers over bloggen. Over de beperkende overtuigingen en belemmeringen die er zijn.
Het omdenken van bloggen kon ik alleen maar duidelijk maken door het te laten zien.

Een totaal ander voorbeeld is een test die heel bekend is in de geestelijke gezondheidszorg: Bang, Boos, Blij en Verdrietig.
Er is een probleem en daar kun je verschillende gevoelens bij hebben.
Vanuit verschillende invalshoeken kijk je tegen het probleem aan. Het wordt alleen beschreven, geen waardeoordeel. Het maakt iets los of breekt het juist open. Een “aha” moment.

 

omdenken survivalkid
Project (Survivalkid) van lang geleden dat ik samen met mijn team van Studio Joyo bedacht en gerealiseerd heb. Daar zat deze test in.

Hoe doorbreek je vaste routines met omdenken?

Pak een probleem die jouw ideale klant heeft en belicht het van alle kanten. Geef er jouw mening, tips en advies bij. Je hoeft niet alles in één blogartikel te stoppen, verdeel het.
Breng mensen op ideeën. Laat zien dat er niet één oplossing is voor een mogelijk probleem maar meerdere. Inspireer. Dit doe je ook in je social media berichten.

Gratis e-learning module ter kennismaking

Loop je zelf tegen een probleem aan, probeer het dan ook eens om te denken.
Gebruik de gratis e-learning module “De basis van het omdenken” van Omdenken. Waarin je leert hoe je dit kunt toepassen in je eigen leven. 

Omdenken is niet moeilijk, het vergt wel wat oefening. Met als resultaat “lucht” in je hoofd. Want problemen zijn prima (tot op zeker hoogte).

 

Frisse blik nodig?

Iemand anders ziet altijd veel beter en vooral scherper waar de kansen en mogelijkheden liggen. Een frisse blik, zonder voorkennis. Dat zorgt voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Niet alleen voor je blog maar ook voor social media, je nieuwsbrief, weggever, webinar, online training … en meer. Deze frisse blik kan ik jou geven, wees alleen niet bang voor een eerlijke onderbouwde mening. Alleen daar heb jij wat aan. Kijk vooral ook eens onder het aanbod naar de verschillende trainingen, zowel on- als offline.

 

 

Geen tijd om te lezen? Pin nu, lees later.

Omdenken: doorbreek de tunnelvisie. | Succesvol-Bloggen.nl | omdenken | blogcoach | blogexpert | content | blogonderwerpen