WordPress, hoe ik er zelf mee in aanraking kwam

wordpress

WordPress: een eerste introductie

De term WordPress is voor veel mensen niet geheel onbekend. Vaak wordt het geassocieerd met het maken van een blog. Dat is slechts 1 mogelijkheid om WordPress te gebruiken. In dit artikel wil ik een stukje informatie geven over de reden waarom ik zo enthousiast ben over WordPress. Waarom heb ik er eigenlijk voor gekozen?

Dit artikel vormt een onderdeel uit een reeks. Zo komen er nog artikelen over:

 

Nu is er via diverse kanalen al veel informatie beschikbaar over WordPress. Dat ga ik dus zeker niet nog een keer herhalen, ik geef dan liever de link naar het artikel. Waarom het nog een keer schijven als iemand anders dit al zo goed gedaan heeft?
Hier kun je bijvoorbeeld lezen over de geschiedenis van WordPress: “10 jaar WordPress: mijlpaal in de wereld van een game changer.(Frankwatching)”

Wat ik wel doe is het schrijven vanuit mijn eigen ervaring en vooral vanuit de ervaring van mijn klanten. Samen geven wij een praktische kijk op het gebruik van WordPress.

Geef vooral ook jouw ervaring door of laat je mening achter!
Onderaan dit artikel heb je de mogelijkheid om een reactie achter te laten. Ook kun je contact met me opnemen als je meer wit weten wat WordPress eventueel voor jou kan betekenen.

WordPress_03
WordPress voorbeelden: Links Frankwatching.com en rechts nrc.nl/next

Mijn introductie met WordPress

Om te begrijpen waarom ik met WordPress ben begonnen moet ik eerst een stukje geschiedenis geven.

Van oudsher ben ik gewend om te werken met eigen ontwikkelde Content Management Systemen (CMS). Zowel bij Lost Boys waar ik werkte als met mijn eerdere ontwerpbureau Studio Joyo.

Die CMS-en werkten prima maar hadden 1 groot nadeel: het up-to-date houden van deze systemen. Daar gaat veel tijd en energie in zitten. Daarbij komt dat technologische ontwikkelingen zo snel gaan dat je echt een eigen ontwikkelteam moet hebben om het CMS bij de tijd te laten blijven. Voor een groot bureau is dit geen probleem, zoals bij Lost Boys. Maar voor een kleiner ontwerpbureau, zoals Studio Joyo, was dit wel een “probleem”. Een CMS is immers een doel om te zorgen dat je een goede informatieve website kunt maken. Het maken van een CMS was voor mij geen doel op zich, liever niet zelfs. Maar op dat moment was er geen goed alternatief. Ik praat nu over zo’n dik 15 jaar geleden :=)

Veel bureaus hadden destijds dan ook allemaal een eigen systeem. Als klant zijnde is dat erg duur. De prijzen om een website te laten maken lagen dan ook beduidend anders dan dat nu het geval is.

Als klant was je ook erg afhankelijk van de mogelijkheden van dit specifieke systeem.
Uiteraard kan alles uitgebreid worden maar daar hing wel een prijskaartje aan.

Daarnaast had je als klant ook een kwetsbare positie. Want wat als het bureau stopt met de ontwikkeling van het CMS? Kan iemand anders dit dan overnemen of moet je weer helemaal opnieuw beginnen?

Allemaal vragen en probleemstellingen waar ik ook mee te maken heb gekregen en waar je adequaat mee om moet gaan.

WordPress_01
WordPress voorbeelden: Links Lindanieuws.nl en rechts Anouk.nl

De omslag

Langzaam begon er een omslag plaats te vinden. WordPress was nog erg nieuw en werd voornamelijk in Amerika gebruikt voor blogs. Maar de mogelijkheden waren interessant. De ontwikkelingen hield ik nauwlettend in de gaten.

Op een gegeven moment kwam er een omslagpunt. Het huidige op maat gemaakte CMS dat ik binnen mijn eigen studio gebruikte, was echt aan vervanging toe. Ga je hier dan weer veel tijd en energie in steken of richt je je op de toekomst en maak je een sprong in het diepe? Dat heb ik dus gedaan.

Zoals gezegd werd WordPress tot dan toe veelal gebruikt voor blogs. Maar het was juist ook zeker de bedoeling om zelf aan de slag te gaan en de grenzen op te zoeken en deze op te rekken.
Ik realiseerde met mijn team de eerste kleine websites. In het begin nog even wennen maar al gauw werd ik steeds enthousiaster van alle mogelijkheden.

Content plaatsen in de site werd je als gebruiker wel heel gemakkelijk gemaakt. Ook het kiezen welk template (= look and feel) je wilt gebruiken voor een specifieke pagina binnen de site. Hiermee had ik als gebruiker veel meer eigen regie.

Mijn klanten waren ook enthousiast over het gebruik. Samen hebben we de nodige kinderziektes ontdekt en opgelost.
Ik ben er altijd open in geweest dat dit ook voor mij een nieuw traject was en dat ik niet direct overal een antwoord/oplossing voor had. De studie en ontwikkeltijd werden uiteraard op een voor de klant gunstige manier verrekend in de projectprijs.
Mijn klanten hebben mij altijd vertrouwd dat het goed zou komen. Gelukkig heb ik ze daar ook nooit in hoeven teleurstellen.

De projecten die ik realiseerde in WordPress werden steeds groter en gecompliceerder. Tegelijkertijd werden er wereldwijd ook steeds grotere ontwikkelingen gemaakt. Het aanbod beschikbare plug-ins werd steeds omvangrijker. Waarbij een aantal plug-ins zich elke keer weer bewezen de beste te zijn (daarover meer in een volgend artikel).

WordPress_02
WordPress voorbeelden: Links TVOH en rechts pepsi.com

Heden en de toekomst

Ruim 60% van alle beschikbare Content Management Systemen is WordPress. Dit zijn ruim 23% van alle websites die online staan (bron: http://w3techs.com/technologies/details/cm-wordpress/all/all). Het eind is nog lang niet in zicht.

WordPress blijft zich steeds verder ontwikkelen en daar zit de kracht in.
Als klant biedt het jou de volgende voordelen:

  • Gratis, geen licentiegebruik.
  • Altijd up-to-date, zolang je de updates maar blijft volgen.
  • Ondersteuning wereldwijd, er is op internet zoveel documentatie te vinden.
  • Veel ontwikkelaars.
  • De code kan altijd door een ander bureau overgenomen worden.
    Wel dien je aparte afspraken te maken over de rechten van het design.
  • Creatief platform.
    Omdat er zoveel mogelijk is kun je zeer creatief omgaan met je content.

 

Zelf blijft WordPress voor mij op dit moment favoriet. Maar ik blijf mijn ogen open houden voor nieuwe ontwikkelingen.
Dat doe jij op jouw vakgebied toch ook?

Het volgende artikel zal gaan over de vele mogelijkheden die WordPress voor jou als gebruiker biedt.

 

Voorbeelden door mij gerealiseerde WordPress projecten

WordPressVan links naar rechts:

Amsterdam-slavernij.nl
KUVO Woerden
Medisch Erfgoed
KunstCentraal
Rode Kruis ziekenhuis

 

Bewaren